اولویت بندی به روش ماتریس آیزنهاور و بهروری از آن با استفاده از تیک تیم
ماتریس آیزنهاور (Eisenhower Matrix) وسیله ای کاربردی و ساده برای تصمیم گیری و مدیریت زمان است، که با استفاده از آن می توان کارها را اولویت بندی نمود و در اجرای کارها و فعالیت ها به بهره وری بالاتری دست یافت.
این ماتریس بر مبنای فوریت – اهمیت به تقسیم بندی امور می پردازد و به افتخار مبدع آن، دوایت دیوید آیزنهاور (Dwight David Eisenhower) به این نام شناخته می شود
در سال ۱۹۵۴ (۱۳۳۳ هجری شمسی) رئیسجمهور سابق ایالات متحده آمریکا، جناب دوایت دی. آیزنهاور، در جریان یک سخنرانی بینالمللی حرف جالبی زد. مضمون سخنان آیزنهاور این بود:
«مشکلات من دو نوعند: فوریها و مهمها. فوریها مهم نیستند، و مهمها هم هیچگاه فوری نیستند.».
استفان کاوی (Stephen Covey)، تاجر و سخنران انگیزشی امریکایی، در کتاب معروف خود تحت عنوان هفت عادت مردمان موثر، که سالها جز پرفروش ترین کتاب ها در زمینه خودیاری بوده است، برای مدیریت صحیح زمان و اولیت بندی امور استفاده از ماتریس آیزنهاور را پیشنهاد نیز می نماید.
کاوی معتقد است، بسیاری از افراد تنها بدین خاطر احساس کمبود وقت می نمایند که به درستی نمی توانند فعالیت های روزانه خود را اولویت بندی نموده و بر این اساس امور مهم و ضروری را از یکدیگر تفکیک نمایند.
ماتریس آیزنهاور؛ تقسیم بندی بر اساس ضرورت – اهمیت
اولین گام در مدیریت صحیح زمان مشخص نمودن فعالیت ها یا اهداف و تصمیم هایتان می باشد، چرا که اصولا آنچه قابل مدیریت کردن است تصمیم ها، اهداف و فعالیت ها می باشند، و با توجه به محدود بودن مدت زمان شبانه روز، نمی توان در آن تغییری ایجاد نمود!
مهم: کارهایی که انجام دادنشان باعث میشود به اهدافی که در سر داریم برسیم. چه اهداف شخصی و چه حرفهای.
فوری: کارهایی که نیازمند واکنش سریع هستند و انجام دادنشان معمولا باعث میشود، شخص دیگری را به هدفش برسانیم. این کارها اغلب شامل آنهایی است که هم ما رویشان تمرکز میکنیم و هم خودشان توجه ما را میطلبند، زیرا اگر سریع انجامشان ندهیم، باید به زودی با عواقبشان سر و کله بزنیم
نحوهی استفاده از ماتریس آیزنهاور و استفاده تیک تیم
برای استفاده از ماتریس آیزنهاور، باید اول لیستی از کارها و پروژههایی تهیه کنید که احساس میکنید باید انجامشان بدهید. سعی کنید هر چیزی که وقتتان را در سر کار میگیرد، هر قدر هم که بیاهمیت باشد، در این لیست بگنجانید.
مهم و فوری
در تیک تیم با (A) و رنگ -قرمز- نشان داده شده است.
فعالیت های در این بخش قرار خواهند گرفت که در صورت انجام نشدن، پیامدهای بدی به همراه خواهند داشت، در واقع تمامی فعالیت های که در زمان مشخصی باید انجام شوند مختص به این خانه می باشند.
۲ جور کار مهم وفوری داریم: دستهی اول آن کارهایی هستند که نمیتوانستید پیشبینیشان کنید و حالا دم بزنگاه غافلگیرتان کردهاند، و دستهی دوم کارهایی هستند که گذاشتهایدشان کنار تا در دقیقهی ۹۰ به آنها برسید.
مهم ولی غیرفوری
در تیک تیم با (B) و رنگ -بنفش- نشان داده شده است.
فعالیت های این بخش دارای اهمیت بالای بوده ولی زمان بیشتری برای انجام شدن نیاز خواهند داشت. این بخش از ماتریس در حقیقت وجه تمایز میان افراد موفق با دیگران است، چرا که مربوط به اموری با زمانبندی دراز مدت می باشند.
سعی کنید به اندازهی کافی وقت برای درست انجام دادن این کارها اختصاص بدهید تا به کارهای فوری تبدیل نشوند. همچنین یادتان باشد که بیش از حد هم رویشان کار نکنید؛
غیرمهم ولی فوری
در تیک تیم با (C) و رنگ -آبی- نشان داده شده است
فعالیت های این بخش اگرچه دارای اهمیت نمی باشند، ولی همیشه قابل رخ دادن بوده و باید بتوان آنها را به درستی مدیریت نمود، در غیر اینصورت می توانند به عاملی برای اتلاف زمان تبدیل شوند.
از خودتان بپرسید «آیا امکانش هست موکولشان کنم به زمانی دیگر؟» اکثرا، منبع تولید اینجور کارها، آدمهای دیگر هستند. گفتن «نه»ی مؤدبانه به دیگران، هیچ ایرادی ندارد. بعضی مواقع لازم است دیگران را تشویق کنید تا خودشان راهحلی برای کار خودشان پیدا کنند.
غیرمهم و غیرفوری
در تیک تیم با (D) و رنگ -خاکستری- نشان داده شده است
فعالیت های این بخش در واقع امور بیهوده ای می باشد که فرد شخصا باعث ایجاد آنها شده است، و شامل برخی عادات منفی می باشند که فقط باعث اتلاف وقت خواهند شد. این بخش از فعالیت ها را به راحتی می توان از امور روزانه حذف نمود، بدون آنکه اختلالی در زندگی ایجاد نمایند.
اگر آدمهای دیگر ببینند که شما در اهدافتان جدی هستید و برای خود محدودهای ترسیم کردهاید، حداقل فایدهای که دارد این است که راجع به کارهای «غیرمهمشان» وقت شما را نمیگیرند.
با استفاده از اپلیکیشن تیک تیم و رعایت این قانون در ایجاد فعالیت ها در تیک تیم میتوانید برنامه ریزی و مدیریت زمان درستی را به کار ببرید و کارهای واقعا فوریتان را همزمان با کارهای مهم و هدفهای بلندمدتتان پیش ببرید. بعد از شناسایی نوع کار، از طریق این ۴ استراتژی، جدول زمانبندی خود را بر اساس فوریت یا اهمیت کارها تنظیم کنید.
آنقدر از این کارها بکنید تا رستگار شوید.